Kliemo, de eerste drukkerij in Europa die de PURe-inkten gebruikt

Toen de Duitse producent Epple in september laatstleden de ecologische inkten PURe uitbracht, heeft de drukkerij Kliemo uit Eupen die meteen in huis gehaald. Het milieu is immers voor iedereen in de drukkerij een bekommernis. Kliemo spant zich overigens voortdurend in om tot een zo duurzaam mogelijke productie te komen. Wat onder andere blijkt uit de PEFC- en FSC-certificaten en uit het feit dat de drukkerij er ook snel bij was om plantaardige inkten te gebruiken. En nu er vandaag een nog milieuvriendelijker inktsysteem op de markt is, aarzelt de drukkerij niet om dat in te voeren. “We doen alles wat we kunnen om zo weinig mogelijk chemische producten te gebruiken,” zegt Christoph Emonts, mededirecteur van Kliemo Printing. Daarom heeft de drukkerij een partnership gesloten met de producent Epple en met diens vertegenwoordiger Quermia Graphics om de duurzame en volledig recycleerbare PURe-inkten op industriële schaal uit te testen. Er is al een eerste grote opdracht in productie gegaan voor een klant die erop staat dat zijn producten gerecycled kunnen worden.

“De inktcurves werden opnieuw gekalibreerd. Het is de bedoeling om hetzelfde drukresultaat te krijgen, maar met minder schadelijke inkten, zonder zware metalen en met een vergelijkbaar droogproces als voor UV-inkten,” zegt Michaël Klinkenberg die er alle vertrouwen in heeft. “We zijn voortdurend op zoek naar het beste compromis tussen industriële productie en milieu. Met de PURe-inkten blijven we bij een traditionele inkt, maar wel een die veel milieuvriendelijker is, terwijl we ook efficiënt kunnen blijven werken.”

De directeurs Michaël Klinkenberg en Christoph Emonts vertegenwoordigen de tweede generatie van Kliemo Printing dat in 1979 opgericht werd. Deze offsetdrukkerij vlak bij de Belgisch-Duitse grens is gespecialiseerd in de productie van tijdschriften, catalogi, prospectussen en ander drukwerk in grote en kleine oplagen. Daarvoor beschikt het bedrijf over een ruim machinepark met onder andere vijf persen van Heidelberg in verschillende formaten en uiteenlopende afwerkingssystemen.

 

 

Terug

PURe bij drukkerij Kliemo

 Tel:  (00 32) 14 33 77 00

E-mail: info@epplebenelux.com

 

© 2020 by Epple Druckfarben Benelux BV