TECHNISCH

 

Bij verschillende drukkerijen zien wij dikwijls dezelfde problemen terugkomen. Met deze info willen wij u helpen courant voorkomende vragen en problemen op een eenvoudige manier op te lossen.

Wat zijn geurvernissen en hoe moet ik deze drukken?

 

Geurvernissen zijn speciale oliedruklakken die micro omkapselde geuren bevatten. Ze zijn beschikbaar in een veelvoud van geuren. Door over de gelakte oppervlakte te wrijven, breken de microcapsules en komt de geur beetje bij beetje vrij.

 

Geurvernissen kunnen net als conventionele lakken via het inktwerk verwerkt worden. Om te vermijden dat de geur vrijkomt, moet de geurvernis als laatste gedrukt worden. Ook daarom raden we af om geurvernissen nat in nat te verwerken. Bij gestreken papier raden we om ca. 2 g/m² lak te drukken, bij ongestreken papier mag dit tot 3 g/m² zijn.

 

Voor het drukken moet de vernis voorzichtig omgeroerd worden. Om te voorkomen dat de microcapsules tijdens het drukken breken, voegen wij rond de capsules een afstandshouder toe. Deze hebben een doorsnede die iets groter is dan de geurcapsules zelf, maar beïnvloeden het drukproces niet. Toch blijft het noodzakelijk om de drukbijstelling zo klein mogelijk te houden en de drukrollen niet te dicht tegen elkaar in te stellen. Ook bij de verderverwerking dient een hoge drukbelasting vermeden te worden.

 

Geurvernissen zijn maar beperkt geschikt voor IR droging. De IR drogers dienen daarom dan ook maar op een lage kracht ingesteld of zelfs volledig uitgeschakeld te worden. Wanneer de vernis sneller moet drogen, kan er 2 - 3 % Grafo Drier toegevoegd worden. Het beste geureffect wordt echter bereikt zonder toevoegmiddelen te gebruiken.

 

 

Terug

 Tel:  (00 32) 14 33 77 00

E-mail: info@epplebenelux.com

 

© 2020 by Epple Druckfarben Benelux BV