TECHNISCH

 

Bij verschillende drukkerijen zien wij dikwijls dezelfde problemen terugkomen. Met deze info willen wij u helpen courant voorkomende vragen en problemen op een eenvoudige manier op te lossen.

Wat zijn de bestanddelen van dispersielak?

 

Dispersielak bestaat uit de volgende bestanddelen:

 

- Harsoplossing (vernis): de harsoplossing bepaalt de glansgraad en de verwerkingsmogelijkheden van een dispersielak. De harsoplossing beïnvloedt eveneens de droogsnelheid, de schuurvastheid en de natvastheid.

 

- Polymeer dispersie: is een bindmiddel dat uit partikels bestaat. De fijnste polymeerpartikels lossen op in water.

 

- Was: laat toe de instelling van de schuurvastheid te regelen en bepaalt de oppervlaktegevoeligheid van een drukproduct, vooral bij matlakken. Beïnvloedt tevens de glij-eigenschappen van de lak (slip).

 

- Bevloeiingsmiddel: zorgt voor een goede bevloeiing van de lak op inkt, drukdrager, lakplaat of -doek. Bij bevloeiingsproblemen kan de toevoeging van een kleine hoeveelheid bevloeiingsmiddel (maximaal 1%) hulp brengen.

 

- Ontschuimer: verhindert de vorming van schuim veroorzaakt door de lakpomp. Verhindert eveneens de vorming van schuim van het kamerrakel systeem. Het probleem van schuim is dat het de viscositeit verhoogt en verder ook problemen met de opdracht, een slechte glans en schuurvastheid veroorzaakt.

 

- Additief: wordt aangewend voor het bereiken van bepaalde eigenschappen zoals natvastheid, slip- of antislipinstellingen en mattering.

 

- Water

 

 

Terug

 Tel:  (00 32) 14 33 77 00

E-mail: info@epplebenelux.com

 

© 2020 by Epple Druckfarben Benelux BV